Over deze katachtige, die in april 2017 als aparte soort is geclassificeerd, is nog heel weinig bekend. De Sundalandkat is de Bengaalse kat, maar dan van de Sundaeilanden (net zoals de Sundalandpanter de nevelpanter van deze eilanden is). Deze kat is ongeveer de grootte van de gemiddelde huiskat en was voorheen ingedeeld als een ondersoort van de Bengaalse kat. De Nederlandse naam die hier is vermeld, is nog niet officieel voor zover bekend. Er is voor deze naam gekozen omdat deze katachtige voorkomt op de Sundalandeilanden van Indonesië. Het uiterlijk van de Sundalandkat is nagenoeg gelijk aan de Bengaalse kat uit het tropische verspreidingsgebied.
Prionailurus javanensis.
Over het algemeen zijn de donkere vlekken bij de Sundalandkat kleiner dan bij de Bengaal van het vaste land.
Vachtkleur en -patroon komt voor in twee hoofdvarianten:
Lichaam:
Kop:
Staart:
Gebied & omgeving:
Hoogte: Onbekend.
In het Tabin Wildlife Reserve van Saba is het gemiddelde territorium 3,5 km².
Deze kat is met automatische camera’s gefotografeerd in olieplantages in centraal Kalimantan. Hier waren ze actief in de late namiddag tot aan de vroege ochtend. Hun prooien zijn daar voornamelijk rijstveldratten en andere knaagdieren. Op Saba zijn deze katten aanwezig in hardhoutbossen met hoge bomen. Dit type bossen bevat voornamelijk bomen met 2-vleugelig fruit. In het westen van Java komt de Sundalandkat dichtbij menselijke bewoning.
Geen gegevens bekend.
Wijze van jagen:
Algemeen:
Negros, suikerrietvelden:
Voornamelijk:
Minder vaak:
Omdat met alle onderzoeken tot aan april 2017 de Sundalandkat werd gezien als Bengaalse kat, kan gesteld worden dat wat geldt voor de Bengaalse kat, ook voor de Sundalandkat geldt. Officieel moet de juiste data nog volgen.
IUCN Rode Lijst: Not Evaluated (niet beoordeeld).
Dit betekent dat het niet om een met uitsterven bedreigde diersoort zou gaan.
CITES Appendix: Nog niet vastgesteld.
Geschat aantal: Nog niet bekend.
Omdat met alle onderzoeken tot aan april 2017 de Sundalandkat werd gezien als Bengaalse kat, gelden voor deze dezelfde bedreigingen.
Zelf staat de Sundalandkat op het menu van de netpyton.
Klik hier voor een overzicht.
Wil je een spreekbeurt over de Sundalandkat houden?
Klik hier voor ons spreekbeurtmateriaal dat je direct kunt downloaden.
De wilde katachtigen staan op punt van uitsterven. Dat mogen we niet laten gebeuren. We willen immers een wereld waar generaties na ons nog kunnen genieten van deze prachtige dieren. Help ons en word donateur, adoptieouder of doe een eenmalige gift.
Op woensdag 7 juni 2023, plaatste Dagblad Trouw een opiniestuk geschreven door
Contactgegevens
L.P. Van Mallandstraat 46
4754 AP Stampersgat
Telefoon: 06-4094 7232
E-mail: info@stichtingspots.nl