Over deze katachtige, die in april 2017 als aparte soort is geclassificeerd, is nog weinig bekend. Veel moet nog onderzocht worden maar men vermoedt dat er veel overeenkomsten zijn met de Luipaardkat (Bengaalse kat) van het vaste land.
Tot 2017 werden Luipaardkatten van het vaste land en die van de Sundalandeilanden (o.a. Borneo, Java en Sumatra), als één soort gezien. Maar het is gebleken dat deze twee dieren genetisch van elkaar verschillen. In 2017 werd daarom besloten dat de dieren in twee soorten verdeeld moesten worden; die van het vaste land (Prionailurus bengalensis) en die van de Sundalandeilanden (Prionailurus javanensis). Voor meer informatie over de Luipaardkat van het vaste land, kun je hier terecht.
Qua uiterlijk lijken de twee soorten veel op elkaar wat het soms lastig maakt ze van elkaar te onderscheiden. De Luipaardkat staat in 2024 centraal in ons project ‘kleine kattensoort‘.
Prionailurus javanensis. Daarnaast zie je soms nog een derde naam die de ondersoort aangeeft. Bijvoorbeeld Prionailurus javanensis sumatranus.
De Luipaardkat is ongeveer zo groot als een flinke huiskat maar slanker, met langere poten. Zijn kleine kop is gemarkeerd met donkere strepen die over zijn voorhoofd lopen en zijn witte snuit is kort en smal.
Kenmerkend zijn de twee donkere strepen die van de ogen naar de oren lopen – als een soort eyeliner.
De achterkant van zijn lange en ronde oren is zwart met witte vlekken in het midden. Het lichaam en de ledematen zijn overdekt met zwarte vlekken van verschillende grootte en kleur. Op de rug zie je vaak langwerpige vlekken die wat lijken op strepen – vandaar dat dit dier ook wel ‘Tijgerkat’ wordt genoemd.
Er zijn uiterlijke verschillen die bepaald worden door waar het dier leeft. Zo zijn de dieren levend in Indonesië vaak kleiner als de dieren die leven in het Verre Oosten. Maar over het algemeen lijken beide soorten veel op elkaar. Vaak zijn de vlekken bij de Sundaland luipaardkatten kleiner als die van de Luipaardkatten van het vaste land.
Gebied & omgeving:
Hoogte: Onbekend.
Deze kat is met automatische camera’s gefotografeerd in olieplantages in centraal Kalimantan. Hier waren ze actief in de late namiddag tot aan de vroege ochtend. Hun prooien zijn daar voornamelijk rijstveldratten en andere knaagdieren. Op Saba zijn deze katten aanwezig in hardhoutbossen met hoge bomen. Dit type bossen bevat voornamelijk bomen met 2-vleugelig fruit. In het westen van Java komt de Sundaland luipaardkat dichtbij menselijke bewoning.
Geen gegevens bekend. Men gaat er veelal van uit dat deze veelal hetzelfde is als zijn familieleden van het vaste land.
Vermoed wordt dat dit hetzelfde is als de Luipaardkat van het vaste land.
Negros (eiland Filippijnen), suikerrietvelden, voornamelijk:
Minder vaak:
Zoals al vermeld werden de dieren levend op het vaste land en de dieren levend op de Sundaland eilanden, tot 2017 tot een soort gerekend. Dat betekent dat veel nog onderzocht moet worden; zeker voor de Luipaardkat van Sundaland.
IUCN Rode Lijst: Not Evaluated (niet beoordeeld).
CITES Appendix: Nog niet vastgesteld.
Geschat aantal: Nog niet bekend.
Op dit moment worden er twee ondersoorten herkend. Klik hier voor een overzicht.
Omdat het leefgebied van dit dier echter groot is en verdeeld over diverse (ei)landen, is het heel wel mogelijk dat er meerdere ondersoorten zijn. Hier is simpelweg nog te weinig onderzoek naar gedaan.
Wil je een spreekbeurt over de Sundalandkat houden? Klik hier voor ons spreekbeurtmateriaal dat je direct kunt downloaden.
In 2024 staat de Luipaardkat centraal in ons project kleine kattensoort.
De wilde katachtigen staan op punt van uitsterven. Dat mogen we niet laten gebeuren. We willen immers een wereld waar generaties na ons nog kunnen genieten van deze prachtige dieren. Help ons en word donateur, adoptieouder of doe een eenmalige gift.
Het mooie aan SPOTS is dat wij steun geven aan veel kleinere
Contactgegevens
L.P. Van Mallandstraat 46
4754 AP Stampersgat
Telefoon: 06-4094 7232
E-mail: info@stichtingspots.nl