De Gobikat leeft alleen in China en wordt ook wel de Chinese bergkat genoemd. Er is nog heel weinig bekend over deze katachtige. Wetenschappers weten daarom ook niet zo goed of dit dier nu als ondersoort van de wilde kat moet worden gezien of als aparte soort. Sinds 2017, toen werd de nieuwe classificatie van wilde katten bekend gemaakt, staat de Gobikat als aparte kattensoort genoteerd.
Het dier is ongeveer twee keer zo groot als de gemiddelde huiskat. In de Tibetaanse hooglanden wordt hij door de lokale bevolking ‘graskat’ genoemd, omdat zijn vacht opgaat in de kleur van droog gras.
Felis bieti
De Gobikat heeft een gedrongen bouw en relatief korte poten. Omdat het dier vooral leeft op grote hoogte en in gebieden met extreme klimaatverschillen, heeft zijn lichaam zich hierop aangepast.
De Gobikat komt voor op grote hoogte en in gebieden met grote klimatologische seizoens-extremen. Het klimaat kan droog, winderig en zeer warm tot zeer koud zijn.
Gebied & omgeving:
Het werkelijke verspreidingsgebied is nog niet geheel in kaart gebracht.
Hoogte:
Onbekend.
Zoals gezegd is er ontzettend weinig bekend over de Gobikat en dus ook over het gedrag. Het dier lijkt solitair te leven en lijkt vooral in de schemering en avond/nacht actief te zijn. Overdag rust hij in holen die zijn uitgegraven door marmotten of dassen, waar ze ook hun kittens baren en grootbrengen.
De Gobikat leeft voornamelijk op de grond.
De jacht vindt meest in ochtend- en avondschemering plaats.
Knaagdieren zijn de belangrijkste prooi van de Gobikat. Ze jagen voornamelijk op molratten, woelmuizen en pika’s (fluithazen). Ook vogels zoals fazanten en patrijzen worden gevangen. Zeer waarschijnlijk is de Gobikat ook een aaseter.
De Gobikat jaagt op molratten door te luisteren naar hun bewegingen door hun ondergrondse tunnels (3-5 cm onder het oppervlak) en ze vervolgens uit te graven.
De Cat Specialist Group van de IUCN heeft jaren geleden al voorgesteld om de Gobikat via CITES verdragen beter te beschermen door het dier naar Appendix I te brengen. Dit is echter nog niet gebeurt.
Op dit moment worden geen ondersoorten erkend van de Gobikat. Zoals gezegd is er weinig bekend over dit dier en kan het zijn dat er wel een officiële verdeling in ondersoorten komt in de toekomst.
Klik hier voor een overzicht van mogelijke ondersoorten.
Mannetjes zijn over het algemeen groter en zwaarder als de vrouwtjes.
Wil je een spreekbeurt over de Gobikat? Klik hier voor ons spreekbeurtmateriaal dat je direct kunt downloaden.
De wilde katachtigen staan op punt van uitsterven. Dat mogen we niet laten gebeuren. We willen immers een wereld waar generaties na ons nog kunnen genieten van deze prachtige dieren. Help ons en word donateur, adoptieouder of doe een eenmalige gift.
Het mooie aan SPOTS is dat wij steun geven aan veel kleinere
Contactgegevens
L.P. Van Mallandstraat 46
4754 AP Stampersgat
Telefoon: 06-4094 7232
E-mail: info@stichtingspots.nl