De Europese wilde kat is iets groter dan de gemiddelde huiskat en heeft een wilde, schuwe blik in de ogen. Het meest opmerkelijke is dat de Europese wilde kat zich in sociaal gedrag onderscheid van andere katachtigen (en ook andere wilde katten). Hun leefwijze gaat van solitair tot aan een soortgelijk groepsverband zoals dat ook bij leeuwen bekend is.
Felis silvestris.
Gebied & omgeving:
Hoogte:
Afhankelijk van het gedrag.
Ondanks dat de wilde kat een van de wijdverspreidste en meest voorkomende katten is, is de kennis omtrent deze kat niet erg diepgaand. Kleine katten zijn moeilijk te bestuderen in het wild en de wilde kat is gezien het zeer schuwe karakter wellicht de moeilijkste van alle kleine katachtigen. Het sociale gedrag van de Europese wilde kat verschilt per gebied. Leven in een bepaald gebied de katten solitair, in een ander gebied kan dat heel anders zijn. Er kunnen groepjes zijn waar vrouwtjes elkaars jongen zogen en waar mannetjes interesse in ‘hun’ jongen tonen. Ook moeders en dochters begroeten elkaar in deze situatie. Dit typische niet-solitaire gedrag is eigenlijk alleen bekend bij leeuwen. Waarom dit soms voorkomt, is nog niet precies bekend (bij verwilderde huiskatten is dit groepsgedrag ook bekend).
Kittens kunnen van verschillende vaders zijn.
Meest wordt er ’s nachts gejaagd en naast het besluipen van een prooi kan de wilde kat ook een eindeloos geduld hebben en wachten in een hinderlaag totdat de beoogde prooi gepakt kan worden
Het dieet van de wilde kat loopt zeer uiteen:
Overal waar de wilde kat leeft, vormt vermenging met (verwilderde) huiskatten een grote bedreiging. Ook het verlies (en versnippering van leefgebied vormt een grote bedreiging. Voor de diverse ondersoorten zijn er projecten en programma’s.
Klik hier voor een overzicht.
Wil je een spreekbeurt over de wilde katten houden?
Klik hier voor ons spreekbeurtmateriaal dat je direct kunt downloaden.
De wilde katachtigen staan op punt van uitsterven. Dat mogen we niet laten gebeuren. We willen immers een wereld waar generaties na ons nog kunnen genieten van deze prachtige dieren. Help ons en word donateur, adoptieouder of doe een eenmalige gift.
In 2021 begonnen wij met ons nieuwe project ‘kleine kattensoort’. De gedachte
Contactgegevens
L.P. Van Mallandstraat 46
4754 AP Stampersgat
Telefoon: 06-4094 7232
E-mail: info@stichtingspots.nl