De Europese wilde kat lijkt sterk op een grote, forse huiskat en wordt hiermee dan ook vaak verward. Het belangrijkste uiterlijke verschil tussen de Europese wilde kat en de huiskat is de staart, die bij de Europese wilde kat veel dikker is. De Europese wilde kat staat bekend om zijn onafhankelijke aard; er wordt gezegd dat dit dier niet ’te temmen’ is.
De wilde kat is definitief terug in Nederland. Sinds de uitgebreide boskap in de Middeleeuwen was dit dier uit ons land verdwenen. Maar hij lijkt bezig met een opmars. Ondertussen is bewezen dat een kleine populatie wilde katten zich in Zuid-Limburg heeft gevestigd.
Felis silvestris.
De Europese wilde kat wordt vaak verward met onze huiskat. In dit filmpje worden enkele lichamelijke verschillen opgesomd.
Oorspronkelijk kwam de wilde kat voor in de bossen van geheel Europa. Het verspreidingsgebied van het dier is echter als gevolg van ontbossing en eeuwenlange bestrijding opgesplitst geraakt in aparte deelgebieden. De Europese wilde kat leeft nu nog in gebieden van continentaal Europa, Schotland, Turkije en de Kaukasus. De afgelopen decennia is er echter weer sprake van toename van het aantal wilde katten.
Ook in Nederland heeft de Europese wilde kat zich inmiddels gevestigd. Via Duitsland (de Eiffel) heeft hij zich nu gevestigd in Limburg en het is de verwachting dat hij zich vanaf hier verder over Nederland zal verspreiden.
Ondanks dat de wilde kat een van de meest verspreide en meest voorkomende katten is, is de kennis omtrent deze kat niet erg diepgaand. Kleine katten zijn moeilijk te bestuderen in het wild en de wilde kat is gezien het zeer schuwe karakter wellicht de moeilijkste van alle kleine katachtigen. Daarnaast wordt het dier vaak verward met de Europese huiskat.
Het sociale gedrag van de Europese wilde kat verschilt per gebied. Leven in een bepaald gebied de katten solitair, in een ander gebied kan dat heel anders zijn. Er kunnen groepjes zijn waar vrouwtjes elkaars jongen zogen en waar mannetjes interesse in ‘hun’ jongen tonen. Ook moeders en dochters begroeten elkaar in deze situatie. Dit typische niet-solitaire gedrag is eigenlijk alleen bekend bij leeuwen. Waarom dit soms voorkomt, is nog niet precies bekend (bij verwilderde huiskatten is dit groepsgedrag ook bekend).
Kittens kunnen van verschillende vaders zijn.
Meest wordt er ’s nachts gejaagd en naast het besluipen van een prooi kan de wilde kat ook een eindeloos geduld hebben en wachten in een hinderlaag totdat de beoogde prooi gepakt kan worden.
Het dieet van de wilde kat loopt zeer uiteen:
Overal waar de wilde kat leeft, vormt vermenging met (verwilderde) huiskatten een grote bedreiging. Ook het verlies (en versnippering van leefgebied) vormt een grote bedreiging. Voor de diverse ondersoorten zijn er projecten en programma’s. Zo leven in Schotland de laatste Europese wilde katten van Groot Brittanië. Hier doen ze er alles aan om dit dier voor uitsterven te behoeden.
Officieel worden er geen ondersoorten erkend van de Europese wilde kat. Veel moet nog uitgezocht worden want het leefgebied van het dier is enorm groot. Verschillen in leefwijze lijken daarmee vanzelfsprekend. Er zijn binnen de IUCN Cat Specialist Group in ieder geval discussies om een onderverdeling te maken in;
Klik hier voor een overzicht.
Wil je een spreekbeurt over de wilde katten houden?
Klik hier voor ons spreekbeurtmateriaal dat je direct kunt downloaden.
De wilde katachtigen staan op punt van uitsterven. Dat mogen we niet laten gebeuren. We willen immers een wereld waar generaties na ons nog kunnen genieten van deze prachtige dieren. Help ons en word donateur, adoptieouder of doe een eenmalige gift.
Recent werd bekend gemaakt dat er in een overleden poema in Noord-Amerika,
Contactgegevens
L.P. Van Mallandstraat 46
4754 AP Stampersgat
Telefoon: 06-4094 7232
E-mail: info@stichtingspots.nl