Hoewel er weinig bekend is over deze kat, speelt deze wel een belangrijke rol in het leven van enkele stammen. Pygmeestammen in Kameroen dragen bijvoorbeeld de staart van deze kat bij zich als ze gaan jagen en in sommige stammen wordt de vacht van het dier gebruikt bij besnijdenisrituelen.
Niet zelden wordt deze kat in de onderbegroeiing aangezien voor een kleine antilope. De Afrikaanse goudkat behoort samen met de caracal tot het geslacht Caracal.
Caracal aurata.
Ongeveer tweemaal zo groot als de gemiddelde huiskat. De kop is wat afgeplat en de snuit is wat langer in vergelijking met de meeste andere katachtigen. In één nest kunnen zowel rode, bruine als zwarte en grijze kittens geboren worden.
Hoewel sterk afhankelijk van een bosrijke omgeving, weet deze kat zich door opportunistisch gedrag te handhaven in diverse leefgebieden – zelfs in gefragmenteerd gebied.
Gebieden & omgeving:
Hoogte:
Nb In 2021 werd dit dier ook vastgelegd op cameratraps in Angola, Oeganda en Cameroen.
Net als bij andere katachtigen, gaat men er van uit dat deze katten een territorium hebben dat ook gemarkeerd wordt.
Waarschijnlijk weet men van alle katten die in Afrika leven over deze soort het minst. In het wild leeft de Afrikaanse goudkat zeer waarschijnlijk solitair:
Vrouwtjes voor het eerst krols met 11 maanden en mannetjes sexueel volwassen met 18 maanden. Ontwikkeling kittens sneller dan bij andere kleine katachtigen.
In januari 2015 zijn er resultaten bekend geworden van zeven onderzoeken met automatische camera’s die in het Kibale National Park in Oeganda zijn gehouden. Hieruit is het onderstaande gebleken:
De Afrikaanse gouden kat is een opportunistische jager en houdt zich dus niet aan een strikt dieet patroon. Zo zie je in dit filmpje hoe het dier jacht maakt op een pangolin (schubdier).
Het luipaard is een natuurlijke vijand; dit dier wordt dan ook zoveel mogelijk gemeden door de Afrikaanse goudkat.
Er is nog discussie gaande over een onderverdeling in ondersoorten. Zeer waarschijnlijk zijn er twee ondersoorten. Klik hier voor een overzicht.
Wil je een spreekbeurt over de Afrikaanse goudkat houden?
Klik hier voor ons spreekbeurtmateriaal dat je direct kunt downloaden.
De wilde katachtigen staan op punt van uitsterven. Dat mogen we niet laten gebeuren. We willen immers een wereld waar generaties na ons nog kunnen genieten van deze prachtige dieren. Help ons en word donateur, adoptieouder of doe een eenmalige gift.
“Lions have basically gone functionally extinct under everybody’s nose, but nobody was
Contactgegevens
L.P. Van Mallandstraat 46
4754 AP Stampersgat
Telefoon: 06-4094 7232
E-mail: info@stichtingspots.nl