Deze soort wordt sinds 2017 als aparte soort beschouwd en staat ook wel bekend onder de naam Nubische kat. Wat verwarrend is, is dat ook de wilde katten levend in Azië, onder de soort ‘Afrikaanse wilde kat’ worden berekend. Ze zijn dan wel van een andere ondersoort.
Het is deze wilde kat waarvan men denkt dat onze huiskat afstamt en wordt hier ook met regelmaat mee verward. Toch zijn er de nodige verschillen. De Afrikaanse wilde kat is net wat groter en zijn poten en staart zijn langer. Allemaal zaken die handig zijn voor tijdens de jacht. Ook in gedrag zijn er de nodige verschillen. De Afrikaanse wilde kat staat bekend om zijn soms agressieve gedrag.
Felis libyca
De Afrikaanse wilde kat is lichter en fijner gebouwd dan de Europese wilde kat (Felis silvestris) en heeft een dunnere vacht en staart.
Wellicht wat verwarrend maar de wilde kat die leeft in Azië, wordt ook tot de soort ‘Afrikaanse wilde kat’ gerekend (sinds 2017). Dat komt omdat er nog niet veel onderzoek is gedaan naar deze kattensoort; wat onderzoek bemoeilijkt is dat het dier vaak lastig te onderscheiden is van de huiskat. Het is dus zeer wel mogelijk dat bij nader onderzoek, een verdere onderverdeling in deze soort zal plaatsvinden. Dit lijkt ook logisch; dieren die leven in hele andere leefgebieden zullen ook een andere leefwijze kennen. Maar tot dusver worden de wilde katten in Afrika en Azië als dezelfde soort gezien en wordt er middels ondersoorten een verdeling gemaakt.
Het dier heeft dus een zeer brede verspreiding en wordt aangetroffen in het grootste deel van Afrika, Zuidwest- en Centraal-Azië tot India, China en Mongolië. De leefomgeving van deze kat kent, gezien de grootte van het gebied, een grote verscheidenheid zoals steppen, savanne en bossen. Belangrijk is dat er voldoende beschutting, zoals struikgewas en hoog gras, aanwezig is. Het is onbekend tot welke hoogtes dit dier leeft.
In uitgestrekte regenwouden en diep in de woestijn komt deze wilde kat niet voor.
Op de afbeelding hieronder zie je het verspreidingsgebied van de Afrikaanse wilde kat. De kleur rood is het gebied waar met zekerheid Afrikaanse wilde katten leven, oranje: gebied waar de dieren zeer waarschijnlijk leven, grijs: onbekend.
Het woongebied van een mannetje overlapt meestal met dat van enkele vrouwtjes.
Wijze van jagen:
Klik hier voor een filmpje van de Afrikaanse wilde kat op jacht.
Er worden drie ondersoorten erkend. Klik hier voor een overzicht.
Voor foto’s en meer informatie over de Afrikaanse wilde kat in Azië (Felis lybica ornata), klik hier.
Wil je een spreekbeurt over de wilde katten houden?
Klik hier voor ons spreekbeurtmateriaal dat je direct kunt downloaden.
De wilde katachtigen staan op punt van uitsterven. Dat mogen we niet laten gebeuren. We willen immers een wereld waar generaties na ons nog kunnen genieten van deze prachtige dieren. Help ons en word donateur, adoptieouder of doe een eenmalige gift.
Super nieuws voor leeuwen en het door ons ondersteunde Namibian Lion Trust
Contactgegevens
L.P. Van Mallandstraat 46
4754 AP Stampersgat
Telefoon: 06-4094 7232
E-mail: info@stichtingspots.nl