Hoewel veel katachtigen worden bedreigd, geldt dit gelukkig niet voor de Canadese lynx, een middelgrote kat met een kort staartje en pluimen aan de oren. Opvallend aan het uiterlijk zijn verder de bakkebaarden en de dikte van de poten in verhouding tot de lichaamsgrootte om nog maar niet te spreken van de enorme poten! In de winter doen die zeer goed dienst als sneeuwschoenen.
De Canadese lynx behoort samen met de Euraziatischse lynx, Spaanse of Iberische lynx en rode lynx tot het geslacht Lynx. De naam Lynx komt van Lynceus, een held uit het oude Griekenland, die hele goede ogen had. De Lynx kan inderdaad overdag en in het donker heel goed zien.
Lynx canadensis.
De Canadese lynx is een middelgrote katachtige met een forse kop, maar is kleiner dan de Euraziatische lynx.
De vacht van de lynx is in de wintermaanden aanzienlijk dikker.
De Canadese lynx komt voornamelijk voor in de dichte naaldwouden van Alaska, Canada en via de Rocky Mountains tot in Wyoming en Colorado. Vroeger kwam de soort ook voor in het oosten van de Verenigde Staten, maar daar is hij gedurende de twintigste eeuw nagenoeg uitgestorven. Naast de oude, oorspronkelijke (primaire) bosgebieden kan deze lynx met tweede-generatie-bossen ook goed uit te voeten.
Gebied & omgeving:
Hoogte:
Het territorium van mannetjes overlapt dat van vrouwtjes en ook kunnen territoria van vrouwtjes elkaar overlappen; veel is afhankelijk van de prooidichtheid. Grootten van territoria variëren; gemiddeld leven er 1-45 lynxen per 100km2. In het zuiden is hun dichtheid aanzienlijk groter als in het noorden.
De Canadese lynx is een spinnende kat en leeft voornamelijk op de grond, leeft alleen en is territoriaal. Een mannetje zal zijn territoria fel verdedigen tegen andere mannetjes maar duldt de vrouwtjes in zijn gebied. Een verbale ruzie tussen twee lynxen is hier te zien. Volwassen lynxen mijden elkaar behalve tijdens het paarseizoen. Natuurlijke vijanden zijn de wolf, poema, beer en veelvraat. In het oosten is de coyote een grote concurrent van deze lynx. In gebieden waar ook andere grote roofdieren jagen, zal de lynx hogere gebieden opzoeken waar meer sneeuw ligt. Wel blijven ze in de buurt van bos. De Canadese lynx kruist zich soms met de rode lynx.
Er is niet veel bekend over het paargedrag van deze lynx. Mannetjes bemoeien zich niet met de jongen en deze blijven bij hun moeder tot het volgende paringsseizoen. Nadat de jongen volwassen zijn, blijven ze toch nog vaak een tijdje bij elkaar. Wanneer een lynx vrouwtje kittens krijgt, hangt sterk af van de populatie hazen.
Pasgeboren kittens van de Canadese lynx zijn roodbruin met strepen en vlekken, hebben gesloten ogen, geen tanden, slecht ontwikkelde oorpluimen en naar voren gevouwen oren. De vacht daarentegen is goed ontwikkeld met zowel dek- en onderhaar.
De Canadese lynx is een gespecialiseerde jager op hazen. Alleen bij gebrek aan deze dieren jaagt de lynx op de andere prooidieren.
Deze lynx jaagt vooral op het oog en oor ook al is de reukzin uitstekend ontwikkeld. Ondanks dat vindt de jacht meestal ’s nachts plaats. Een prooi wordt tot zo dichtbij mogelijk beslopen waarna die met een grote sprong wordt gevangen. Ook het urenlang met geduld wachten wordt door deze lynx beoefend. Moeders met jongen jagen vaak gezamenlijk. Zij vormen een linie zodat een gemiste prooi toch door de volgende lynx in de rij wordt gevangen, een zeer succesvolle techniek.
Deze cyclus doet zich vooral in het noordelijk deel van het verspreidingsgebied voor. Als er veel sneeuwhazen zijn (piek ca. elke 10 jaar), dan zal ca. 1-2 jaar hierna ook het aantal Canadese lynxen stijgen (er is dus een vertragingstijd). Zijn er minder hazen, dan daalt het aantal lynxen ook.
Deze schommelingen kunnen maken de lynx kwetsbaar omdat deze zeer rigoureus kunnen zijn. Het aantal hazen kan hierbij drastisch dalen van ca. 2.300 per km² tot zo weinig als 12. In het zuidelijk deel van het verspreidingsgebied is de sneeuwhaas minder belangrijk als prooi waardoor de noordelijke prooicyclus minder bestaat.
Hoewel de Canadese lynx als soort niet wordt bedreigd, zijn er deelpopulaties die wel ernstig bedreigd zijn.
Jacht op de Canadese lynx voor bont is wettelijk per regio vastgelegd en wordt gereguleerd door jachtseizoenen, beperkte gebiedstoegang en vangstbeperkingen. Vangen met valstrikken mag in Noord-Amerika alleen in Alaska en het aantal wordt aangepast naar gelang de prooicyclus. Verder verminderen houtkap en brandvoorkomende maatregelen het aantal hazen en dus het aantal lynxen dat vooral van deze prooi afhankelijk is.
Geen ondersoorten.
Wil je een spreekbeurt over de Canadese lynx houden?
Klik hier voor ons spreekbeurtmateriaal dat je direct kunt downloaden.
De wilde katachtigen staan op punt van uitsterven. Dat mogen we niet laten gebeuren. We willen immers een wereld waar generaties na ons nog kunnen genieten van deze prachtige dieren. Help ons en word donateur, adoptieouder of doe een eenmalige gift.
Luipaarden staan bekend als allrounders; dieren die zich weten aan te passen
Contactgegevens
L.P. Van Mallandstraat 46
4754 AP Stampersgat
Telefoon: 06-4094 7232
E-mail: info@stichtingspots.nl