De Geoffroy’s kat is een kleine kat, iets kleiner dan een gemiddelde huiskat. Het is een echte opportunist en beschikt over een zeer goed aanpassingsvermogen. Zijn naam dankt hij aan een Franse bioloog; Geoffroy Saint-Hilaire.
De Geoffroy’s kat staat soms, net zoals een stokstaartje, op zijn achterpoten. Zo heeft hij een beter overzicht van de omgeving. Het diertje kan goed klimmen en zoekt vooral overdag de veiligheid van bomen op.
Leopardus geoffroyi
De Geoffroy’s kat behoort samen met de bergkat, margay, nachtkat (kodkod), ocelot, de oncilla’s en pampakat tot het geslacht Leopardus.
De Geoffroy’s kat is net iets kleiner als de gemiddelde huiskat. Er zijn kleine verschillen in grootte; de Geoffroy’s katten die in het Oosten leven (bijvoorbeeld in Brazilië) lijker iets groter te zijn. Alle katten van het geslacht Leopardus hebben, net als de cheeta, traanstrepen op het gezicht. Deze lopen echter niet helemaal door tot de mondhoek en/of zijn vaag van kleur.
Het leefgebied loopt zeer uiteen wat betreft type landschap en klimaat. Temperaturen kunnen binnen één etmaal enorm uiteenlopen en snel veranderen. De Geoffroy’s kat komt echter niet veel voor in regenwoud en het grootste deel van zijn leefgebied bestaat uit droge of half droge gebieden.
Gebied & omgeving:
Hoogte:
De omvang van territoria is afhankelijk van de prooidichtheid en de droogte en hoogte van een gebied. Bijvoorbeeld in de natte graslanden van Argentinië (pampas) loopt de omvang van territoria uiteen van 2,3-12.4 km² terwijl dit in Torre del Paine National Park (Chili) 7.3-10.4 km2 is. Territoria van mannetjes zijn ongeveer 25% groter dan die van vrouwtjes.
De Geoffoy’s kat is voornamelijk ’s nachts actief en leeft, voor zover bekend, alleen. Leefgebieden worden wel gedeeld met andere katachtigen zoals de poema, pampakat, bergkat en nachtkat (kodkod). Mannetjes kunnen onderling fel vechten voor de gunsten van een poes. De Geoffroy’s kat is een uitstekende klimmer maar brengt toch ook veel tijd op de grond door. Daarnaast is hij een uitstekende zwemmer.
Bossen en bosgebieden lijken een belangrijke rol te spelen in de ecologie van de soort, hetzij als toevluchtsoord, jachtgebied of voor territoriale markering. Plekken die veel hout hebben, zijn belangrijke communicatiecentra waar informatie tussen individuen wordt uitgewisseld in de vorm van geursporen.
Geoffroy’s katten paren vaak in de bomen. De jongen (kittens) ontwikkelen zich snel. Na zo’n vier dagen kunnen ze al staan. Na twee tot drie weken kunnen ze al goed lopen en na zes weken kunnen ze al heel goed klimmen. Als ze acht tot tien weken oud zijn gaan ze weg bij de moeder. Na ongeveer 14 tot 24 maanden zijn ze volwassen, en klaar om zelf jongen te krijgen.
Deze kleine kat is niet kieskeurig wat prooien betreft. Over de jachttechniek van Geoffroy’s kat is niet veel bekend. Er wordt gezegd dat het dier zijn jacht aanpast op het gedrag van de prooidieren in zijn gebied. Als prooi echter gering aanwezig is, lijkt de Geoffroy’s kat meer in de ochtend als in de avond te jagen.
De Geoffroy’s kat is niet kieskeurig wat zijn eten betreft. Het ligt aan het gebied wat voor prooien er gegeten worden. De Geoffroy’s katten die in Chili leven eten vooral knaagdieren, zoals muizen, chincilla’s en hazen. In warmere streken eet de Geoffroy’s kat ook wel amfibieën, zoals kikkers. Ook een visje vinden ze heerlijk!
Ondanks het feit dat deze kat een van de meest voorkomende katachtigen is en geheel beschermd is (jacht is verboden), zijn de aantallen toch gedaald. Dat komt door:
Geoffroy’s katten worden soms ook gevangen om als huisdier gehouden te worden.
Er zijn nog geen ondersoorten erkend. Omdat het leefgebied van de Geoffroy’s kat echter groot is, is het heel wel mogelijk dat er in de toekomst wel ondersoorten worden erkend. Daarvoor is meer onderzoek nodig.
Klik hier voor een overzicht voor mogelijke ondersoorten.
Mannetjes zijn zwaarder en groter als de vrouwtjes.
Wil je een spreekbeurt over de Geoffroy’s kat houden? Klik hier voor ons spreekbeurtmateriaal dat je direct kunt downloaden.
De wilde katachtigen staan op punt van uitsterven. Dat mogen we niet laten gebeuren. We willen immers een wereld waar generaties na ons nog kunnen genieten van deze prachtige dieren. Help ons en word donateur, adoptieouder of doe een eenmalige gift.
Luipaarden staan bekend als allrounders; dieren die zich weten aan te passen
Contactgegevens
L.P. Van Mallandstraat 46
4754 AP Stampersgat
Telefoon: 06-4094 7232
E-mail: info@stichtingspots.nl