De jaguar is de grootste kat van Amerika en de enige vertegenwoordiger van het geslacht Panthera in de Nieuwe Wereld (Amerikaanse continenten). Deze kat heeft dan ook een belangrijke plaats in de tradities en legendes van dit gebied. De jaguar lijkt qua aard en uiterlijk veel op de luipaard maar leeft dus in Amerika (terwijl de luipaard in Afrika en Azië leeft). Een aantal grote katten hadden een gezamenlijke voorouder die 6 tot 10 miljoen jaar geleden leefde en is in een ver verleden de Beringstraat overstaken. De Beringstraat scheidt Azië (Siberië) met de Verenigde Staten. De jaguar behoort samen met de leeuw, luipaard of panter, sneeuwpanter en tijger tot het geslacht Panthera.
Panthera onca.
Panthera is de Latijnse vertaling van het Griekse woord ‘leopard’ en betekent ‘panter’. De Indianen uit de regenwouden van Zuid-Amerika noemden het dier “yaguara” wat ‘beest dat doodt met één greep’ betekent.
De jaguar lijkt qua uiterlijk en gedrag veel op de luipaard. De jaguar leeft echter in Amerika en de luipaard in Afrika en Azië. Daarnaast zijn er ook duidelijke uiterlijke verschillen te zien. De jaguar is robuuster dan de luipaard, de staart is korter en de kop zwaarder. De jaguar heeft de krachtigste beet van alle katachtigen en kan zelfs het schild van een schildpad doorklieven.
Gebied & omgeving:
Hoogte:
Jaguars leven solitair en hebben een territorium dat bij een vrouwtje kan variëren van ca. 25 tot 38 km² oppervlakte. Het territorium van een mannetje is het dubbele en kan dat van 2 tot 3 vrouwtjes overlappen. Aan de rand van zo’n territorium verspreidt de jaguar plas en poep om geursporen af te geven (en om zo concurrentie te waarschuwen). Ook laat hij krabsporen op bomen achter om zijn geur te verspreiden.
Jaguars zijn uitstekende zwemmers die er niet voor terug deinzen enorm brede rivieren over te steken. Ondergelopen gebieden worden ook via bomen overgestoken. Gewoonlijk verplaatst de jaguar zich langs rivieroevers. Soms leggen jaguars (meestal mannetjes), om tot nu toe nog onverklaarbare reden, grote afstanden af. Een bepaalde jaguar werd bij toeval 800 km van zijn oorspronkelijke territorium waargenomen via een zender in de halsband die hij 2 maanden eerder had om gekregen tijdens een onderzoek in dat gebied. De jaguar is een roofdier die bovenaan de voedselketen staat. Hij heeft dus geen natuurlijke vijanden, zijn enige vijand is de mens.
Wijze van jagen:
Als opportunistisch jager heeft de jaguar een uitgebreide menukeuze. Er staan ca. 85 verschillende soorten prooidieren op het menu! De jaguar is als enige in staat het schild van een grote schildpad kapot te bijten. Deze schilden zijn voor onderzoekers vaak een eerste teken dat in een gebied jaguars leven.
IUCN Rode Lijst: Near threatened (bijna bedreigd)
Dit betekent dat het niet om een met uitsterven bedreigde diersoort zou gaan.
CITES Appendix: I
Geschat aantal: Onbekend.
Klik hier voor een overzicht.
Wil je een spreekbeurt over de jaguar houden?
Klik hier voor ons spreekbeurtmateriaal dat je direct kunt downloaden.
De wilde katachtigen staan op punt van uitsterven. Dat mogen we niet laten gebeuren. We willen immers een wereld waar generaties na ons nog kunnen genieten van deze prachtige dieren. Help ons en word donateur, adoptieouder of doe een eenmalige gift.
Contactgegevens
L.P. Van Mallandstraat 46
4754 AP Stampersgat
Telefoon: 06-4094 7232
E-mail: info@stichtingspots.nl