De manoel of Pallas’ kat onderscheidt zich duidelijk van bijna alle andere katachtigen door het uiterlijk. De vacht van de manoel is de dikste en de ruigste en de haren zijn in verhouding tot de lichaamgrootte de langste. Deze kat heeft een gedrongen lichaamsbouw en de haast sluipende lichaamsbeweging geeft de indruk alsof de manoel altijd laag over de grond glijdt. Het geslacht Otocolobus kent maar één soort: de manoel of Pallas’ kat.
Dit schitterende dier heeft als bijnaam ‘de meest chagrijnige kat ter wereld’. Sommigen stellen zelfs dat de manoel symbool stond van wijlen ‘the Grumpy cat’ welke een internet hit was. Een andere bijnaam is ‘de kat met de lelijke oren’.
De manoel was in 2021 ons focusdier in ons nieuwe initiatief ‘jaarlijkse project kleine kattensoort‘.
Otocolobus manul. Niet heel erg vleiend want Otocolobus betekent ‘lelijke oren’ in het Grieks.
De manoel lijkt altijd een beetje boos te kijken. Vandaar dat er vaak naar hem gerefereerd wordt als ‘de meest chagrijnige kat ter wereld’.
Het leefgebied van de manoel wordt gekarakteriseerd door extreme klimatologische omstandigheden; kou, weinig regen, een lage luchtvochtigheid en uiteenlopende temperaturen.
Gebied & omgeving:
Hoogte:
Onbekend.
Deze kat blijkt over het algemeen in de schemering actief te zijn maar schuwt het daglicht zeker niet. De manoel slaapt in holen tussen rotsspleten en in kleine grotten. De manoel is afhankelijk van de holen van andere kleine dieren zoals de marmot, vos en das voor dagelijks gebruik en voor het grootbrengen van de jongen. Deze kat is een slechte hardloper en heeft een wat “hobbelige gang”. Met de uitzonderlijke camouflage schuilt deze kat bij gevaar achter rotsblokken of in smalle rotsspleten.
Kittens van deze kleine kat worden incidenteel door roofvogels gegrepen.
Kennis over het voortplantingsgedrag van de manoel is hoofdzakelijk ontdekt door studies in voormalig Rusland.
Door heel stil te zitten en zich dicht tegen de grond te houden, gaat deze kleine spinnende kat geheel in de omgeving op. De prooi wordt beslopen en vanuit een hinderlaag besprongen.
Aantallen manoels schommelen naar gelang het aantal knaagdieren schommelt over diverse jaren. De fluithaas is in de zomer absoluut de favoriete prooi, zelfs bij lage aantallen waarbij andere prooidieren in grote aantallen voor handen zijn. In de winter worden er zeer veel insecten gegeten en minder fluithazen.
In China:
In Mongolië:
IUCN Rode Lijst: Least concern (niet bedreigd).
CITES Appendix: II.
Dit betekent dat het om een bedreigde diersoort gaat maar die niet met uitsterven wordt bedreigd. Handel in deze diersoort is gereguleerd toegestaan.
Geschat aantal:
Klik hier voor een overzicht.
In het Daursky State Nature Biosphere Reserve zet Vadim Kirilyuk zich in voor de manoels in dit gebied. Het is een belangrijk gebied, op de grens met Mongolië, waar nog manoels leven. Vadim is ook lid van de IUCN Cat Specialist Group en de Manul Working Group. Op Facebook is hun werk te volgen via deze link.
In 2021 was de manoel de focuskat van ons nieuwe initiatief ‘jaarlijkse project kleine kattensoort‘. We doneerden EUR 5300,- aan het Daursky Nature Reserve waarmee o.a. een educatieboek en flyer over de manoel en camera traps gekocht konden worden.
Wil je een spreekbeurt over de manoel of Pallas’ kat houden? Klik hier voor ons spreekbeurtmateriaal dat je direct kunt downloaden. Omdat de Manoel in 2021 de focuskat was van ons nieuwe initiatief ‘jaarlijkse project kleine kattensoort‘, ontwikkelden we een speciale infosheet. Deze vind je hier. Ook zijn er vele filmpjes van dit dier te vinden op ons YouTube kanaal.
De wilde katachtigen staan op punt van uitsterven. Dat mogen we niet laten gebeuren. We willen immers een wereld waar generaties na ons nog kunnen genieten van deze prachtige dieren. Help ons en word donateur, adoptieouder of doe een eenmalige gift.
SPOTS bestaat dit jaar 20 jaar. En gedurende het jaar staan we
Contactgegevens
L.P. Van Mallandstraat 46
4754 AP Stampersgat
Telefoon: 06-4094 7232
E-mail: info@stichtingspots.nl