De margay lijkt haast een kleine uitvoering van de ocelot waaraan deze ook het meest verwant is. Deze kleine kat heeft zeer soepele enkelgewrichten, wat het klimmen in bomen vergemakkelijkt. Hierdoor wordt de margay soms ook wel ‘boomocelot’ genoemd. De margay wordt door indianenstammen in de Amazone regelmatig als huisdier gehouden maar ook om al te veel vraatzuchtige knagers wat binnen de perken te houden. De margay wordt in het wild regelmatig verward met zowel de grotere ocelot als de kleinere concilla. De Margay behoort samen met de bergkat, Geoffroy’s kat, nachtkat (kodkod), ocelot, de oncilla’s (tijgerkat) en pampakat tot het geslacht Leopardus.
Leopardus wiedii.
De vacht van de margay lijkt veel op die van de ocelot en is qua structuur fijn en zacht. De uitdrukking in het gezicht doet soms denken aan de pampakat en Geoffroy’s kat. Het is niet zelden dat de kleinere margay met de ocelot of oncilla wordt verward, zeker als de grootte moeilijk ingeschat kan worden door afstand of gebrek aan vergelijkende objecten in de omgeving.
De margay leeft weliswaar in ruwweg dezelfde streken als de ocelot maar zal deze kat vermijden. De totale populatie margays is hierdoor van nature dun verspreid over een groot gebied.
Gebied & omgeving:
Hoogte:
De grootte van territoria loopt uiteen van 1-43 km² en is waarschijnlijk afhankelijk van het type leefgebied en de aanwezigheid van prooi.
De margay is een zeer behendige klimmer en een echte boombewoner en heeft net als nevelpanters zeer soepele enkelgewrichten die zo’n 180º graden kunnen draaien wat op deze video goed te zien is. Hierdoor kan de margay met veel souplesse in en uit bomen klimmen. Uit de boom met de kop naar beneden en ondersteboven aan takken hangen om een prooi te grijpen, zijn geen probleem voor deze kat.
De margay is voornamelijk in de schemering en ’s nachts actief, afhankelijk van de streek en prooi. Het leven van deze kat speelt zich voornamelijk in bomen af waar deze kat met groot gemak de dunste takken betreedt en een plekje zoekt om te rusten. De margay komt alleen op de grond om van plek te veranderen. Voor zover bekend, leeft de margay alleen. Het territorium wordt gemarkeerd met urine en krabsporen.
Margays planten zich langzaam voort. De paring is vindt meestal in de bomen plaats. Nadat margays volwassen zijn heeft het vrouwtje niet altijd gelijk een nest.
Net als de ocelot werden er in de jaren ’60 en ’70 enorme aantallen Margays per jaar gedood voor de bonthandel. Ondanks aanzienlijke vermindering hiervan is dit nog steeds een probleem.
Doordat deze kat het echt van bosgebied moet hebben, van nature dun verspreid voorkomt (zeker daar waar veel ocelotten leven) en een trage voortplanting heeft, wordt het voortbestaan van de margay zeer bedreigd. Tolerantie voor veranderd leefgebied is weliswaar een voordeel maar de afhankelijkheid van bosgebied doet dit weer teniet. De margay is beschermd en de jacht verboden behalve in Ecuador, Guyana en El Salvador waar er geen wettelijke bescherming geldt.
Populaties in beschermde gebieden zijn zeer laag door hogere aantallen ocelotten (dit wordt het oceloteffect genoemd). Veel kleine Leopardus-katten hebben ongeveer gelijksoortige prooien. Omdat de ocelot wijd verspreid is en waarschijnlijk omdat deze de grootste is van het geslacht Leopardus ontstaat er een bepaalde prooirivaliteit waardoor de kleinere soorten elkaars gebied liever mijden. Waarom de ocelot in dit proces de boventoon voert, wordt nog niet goed begrepen.
Klik hier voor een overzicht.
Wil je een spreekbeurt over de margay houden?
Klik hier voor ons spreekbeurtmateriaal dat je direct kunt downloaden.
De wilde katachtigen staan op punt van uitsterven. Dat mogen we niet laten gebeuren. We willen immers een wereld waar generaties na ons nog kunnen genieten van deze prachtige dieren. Help ons en word donateur, adoptieouder of doe een eenmalige gift.
“Lions have basically gone functionally extinct under everybody’s nose, but nobody was
Contactgegevens
L.P. Van Mallandstraat 46
4754 AP Stampersgat
Telefoon: 06-4094 7232
E-mail: info@stichtingspots.nl