De margay lijkt haast een kleine uitvoering van de ocelot waaraan deze ook het meest verwant is. De kleine margay heeft zeer soepele enkelgewrichten, wat het klimmen in bomen vergemakkelijkt. Hierdoor wordt de margay soms ook wel ‘boomocelot’ of ‘boomkat’ genoemd.
Margays zijn uitgesproken boombewoners en uitstekende klimmers. Als een margay via de stam van een boom naar beneden klimt, doet hij dat met zijn kop omlaag. De meeste katten gaan andersom naar beneden. Een margay kan zich ook met gemak ondersteboven verplaatsen, hangend aan alle vier de poten. Het is dus een echte acrobaat!
De margay behoort samen met de bergkat, Geoffroy’s kat, nachtkat (kodkod), ocelot, de oncilla’s (tijgerkat) en pampakat tot het geslacht Leopardus.
Leopardus wiedii.
De vacht van de margay lijkt veel op die van de ocelot en is qua structuur fijn en zacht. Het dier werd daarom lange tijd op grote schaal bejaagd voor zijn vacht.
Het is niet zelden dat de kleinere margay met de ocelot of oncilla wordt verward, zeker als de grootte moeilijk ingeschat kan worden door afstand of gebrek aan vergelijkende objecten in de omgeving.
De margay leeft weliswaar in ruwweg dezelfde streken als de ocelot maar zal deze kat vermijden; het is zijn natuurlijke vijand. De totale populatie margays is hierdoor van nature dun verspreid over een groot gebied. Dit wordt ook wel het ‘ocelot effect’ genoemd.
Gebied & omgeving:
Hoogte:
Er is nog niet heel veel bekend over het leefgebied en territorium van margays. Wat we ervan weten is dat margays over het algemeen zeldzaam zijn in hun verspreidingsgebied, en slechts in een paar gebieden komen ze relatief algemeen voor. Over het algemeen varieert de dichtheid van 1 tot 5 individuen per 100 km². Slechts in een paar gebieden lijken dichtheden van 15 tot 25 margays per 100 km² te worden bereikt.
De margay is een zeer behendige klimmer en een echte boombewoner en heeft net als nevelpanters zeer soepele enkelgewrichten die zo’n 180º graden kunnen draaien wat op deze video goed te zien is. Hierdoor kan de margay met veel souplesse in en uit bomen klimmen. Uit de boom met de kop naar beneden en ondersteboven aan takken hangen om een prooi te grijpen, zijn geen probleem voor deze kat.
De margay is voornamelijk in de schemering en ’s nachts actief, afhankelijk van de streek en prooi. Het leven van deze kat speelt zich voornamelijk in bomen af waar deze kat met groot gemak de dunste takken betreedt en een plekje zoekt om te rusten. Voor zover bekend, leeft de margay alleen. Uitzondering hierop is een moeder met haar kittens. Het territorium wordt gemarkeerd met urine en krabsporen.
Wanneer de vrouwtjes krols zijn, lokken zij de mannetjes met lange, jankende kreten. Mannetjes reageren met gebrul of getril terwijl ze snel hun kop heen en weer schudden. Dit gedrag is uniek voor margays en is bij andere kattensoorten niet waargenomen.
Volwassen margays beginnen pas rond de twee jaar met voortplanting. Dit is vrij laat voor een katachtige van deze grootte in vergelijking met andere soorten. Margays planten zich niet gemakkelijk voort in gevangenschap.
De gemiddelde prooigrootte bedraagt ongeveer 250 gram want de margay is zelf immers niet heel groot. De margay jaagt vooral op dieren die hoog in de bomen leven zoals kleine apen, opossums, eekhoorns, boomratten, vogels, hagedissen en boomkikkers. Maar, als de kans zich voordoet, zal de margay ook prooi vangen op de grond. Hij eet ook eieren, geleedpotigen en zelfs fruit. Er is vastgesteld dat margays bij de jacht op mantelaapjes het geluid van jonge exemplaren van deze prooi kunnen imiteren om zo de dieren te lokken.
De jacht gebeurt meestal in de schemering en nacht.
De margay was een van de meest geëxploiteerde kattensoorten in Zuid-Amerika en tussen midden jaren 70 en midden jaren 80 werden er minstens 125.000 margayhuiden verhandeld voor de bonthandel. Het dier werd daarom middels CITES verdragen beter beschermd waardoor handel in principe verboden is. In sommige gebieden vindt echter nog steeds illegale jacht plaats.
Daarnaast zijn er de volgende bedreigingen:
Op dit moment worden er drie ondersoorten margays erkend. Klik hier voor een overzicht.
Mannetjes zijn over het algemeen groter en zwaarder dan de vrouwtjes.
Wil je een spreekbeurt over de margay houden? Klik hier voor ons spreekbeurtmateriaal dat je direct kunt downloaden. Meer zien van de Margay? Op YouTube zijn veel filmpjes te vinden zoals deze.
De wilde katachtigen staan op punt van uitsterven. Dat mogen we niet laten gebeuren. We willen immers een wereld waar generaties na ons nog kunnen genieten van deze prachtige dieren. Help ons en word donateur, adoptieouder of doe een eenmalige gift.
De documentaire ‘lions, bones and bullets’ is nu te zien op YouTube.
Contactgegevens
L.P. Van Mallandstraat 46
4754 AP Stampersgat
Telefoon: 06-4094 7232
E-mail: info@stichtingspots.nl