In Azië komen ruim tien kattensoorten voor. Eén van de kleinere soorten is de platkopkat. Deze kat is niet alleen klein maar heeft ook een bijzondere lichaamsbouw. De platkopkat wordt vaak aangeduid als de “ecologische tegenhanger van waterliefhebbers uit de wezelfamilie zoals de mink”, dit vanwege het type leefgebied en jachttechniek. De platkopkat behoort samen met de Bengaalse kat, Sundalandkat, roestkat en vissende kat tot het geslacht Prionailurus.
Prionailurus planiceps.
De platkopkat is geheel aangepast aan het leven in en rondom water, meer nog zelfs dan de vissende kat.
Gebied & omgeving:
Onbekend.
Tot nu toe is er nauwelijks iets bekend over het algemene gedrag van de platkopkat en er is slechts een handvol foto’s gemaakt door automatische camera’s in de nachtelijke uren en vroege ochtenduren nabij water en tot een hoogte van 100 m boven zeeniveau. Uit gevangenschap is bekend dat deze bijzondere kat uren achtereen in water kan spelen en jagen.
Over het voortplantingsgedrag van de platkopkat is niet veel bekend.
Wijze van jagen:
De platkopkat jaagt voornamelijk in het water, meest in de nacht maar ook in de vroege ochtenduren. Uit camerabeelden in Krau Maleisië blijkt dat platkopkatten ook uitstekende klimmers zijn.
Door de lokale bevolking wordt gemeld dat ook pluimvee af en toe ten prooi valt maar hier is niet echt bewijs voor omdat de platkopkat en de Bengaalse kat in de lokale taal vaak hetzelfde worden genoemd.
IUCN Rode Lijst: Endangered (bedreigd).
CITES Appendix: I
Dit betekent dat het om een diersoort gaat die met uitsterven wordt bedreigd. Handel in deze
diersoort is niet toegestaan (slechts in zeer uitzonderlijke gevallen).
Geschat aantal: 2.500 waarbij deelpopulaties niet meer dan 250 katten tellen.
De platkopkat is geheel beschermd door nationale wetgeving in het gehele leefgebied. Jacht op en handel in platkopkatten is verboden in Indonesië, Maleisië en Thailand.
Niet bekend.
Wil je een spreekbeurt over de platkopkat houden?
Klik hier voor ons spreekbeurtmateriaal dat je direct kunt downloaden.
De wilde katachtigen staan op punt van uitsterven. Dat mogen we niet laten gebeuren. We willen immers een wereld waar generaties na ons nog kunnen genieten van deze prachtige dieren. Help ons en word donateur, adoptieouder of doe een eenmalige gift.
Luipaarden staan bekend als allrounders; dieren die zich weten aan te passen
Contactgegevens
L.P. Van Mallandstraat 46
4754 AP Stampersgat
Telefoon: 06-4094 7232
E-mail: info@stichtingspots.nl