Net als de grootste kat ter wereld (tijger) leeft ook deze kleinste kattensoort in Azië. Bij de roestkat zijn alle lichaamsdelen in een normale verhouding maar fijn en klein. Zittend met de pootjes onder het lichaam gebogen, past deze kat in een halfje casino brood! Het dier is ongeveer de helft kleiner als onze reguliere huiskat en wordt, vanwege zijn kleinheid, ook wel de kolibrie van de wilde katten genoemd.
Dat compenseert deze kat met een veelheid aan ‘attitude’. Er zijn de nodige berichten dat de roestkat prooidieren probeert te doden (zoals jonge herten) die veel te groot zijn voor hem. Het dier staat bekend om zijn ‘pittige’ karakter.
De roestkat behoort samen met de luipaardkat (Bengaalse kat), platkopkat en vissende kat tot het geslacht Prionailurus.
Prionailurus rubiginosus
Bij de roestkat zijn alle lichaamsdelen in een normale verhouding maar alle lichaamsdelen zijn een stuk kleiner dan bij andere kleine kattensoorten. Het dier weegt maximaal twee kilo. Tussen het mannetje en vrouwtje zijn geen opvallende verschillen in kleur of grootte.
De roestkat heeft een korte, overwegend bruingrijze vacht met een vleugje roestkleur – vandaar ook zijn naam ‘roestkat’.
Het is soms lastig om de roestkat te onderscheiden van de luipaardkat (Bengaalse kat), platkopkat en vissende kat. Allemaal behoren ze tot het geslacht Prionailurus. Maar zoals gezegd is de roestkat de kleinste kattensoort. Een mooi filmpje over de roestkat is hier te zien.
Gebied & omgeving:
Hoogte: Maximaal 2.480 m.
Onbekend.
Tot nu toe is er nauwelijks iets bekend over het algemene gedrag van de roestkat behalve dan dat hun leven zich vooral afspeelt in de nachtelijke uren. Overdag liggen ze het liefst verschuild bijvoorbeeld in rotspartijen. Uit gevangenschap is bekend dat de roestkat een pittig karakter heeft. Kittens zijn ook op zeer jonge leeftijd zeer fel.
Het dier is een goede klimmer en is zeer actief. Bij bedreiging verschuilen ze zich vaak in bladerdek of in spleten van rotsen.
Ook over het voortplantingsgedrag van de roestkat is weinig bekend dan enkele zaken uit gevangenschap.
De roestkat is een nachtdier en wordt vaak gezien in bomen waar hij speurt naar mogelijke prooidieren; het dier is een goede klimmer. Toch lijkt hij vooral op grond te jagen.
Het dieet van de roestkat omvat kleine zoogdieren, voornamelijk knaagdieren, vogels en kleine hagedissen en kikkers. Mensen die in de gebieden leven waar de roestkat voorkomt, zeggen dat ze de katten zien als het heel hard geregend heeft. Dan jagen ze veel op knaagdieren en kikkers.
Er zijn ook meldingen dat de roestkat jacht maakt op prooidieren die vele malen groter zijn dan hijzelf zoals bijvoorbeeld kleine herten. Hij moet het dan bijna altijd opgeven omdat de roestkat simpelweg te klein en te licht is om dit soort grote prooidieren te kunnen doden; maar het toont wel zijn pittige karakter.
Lang werd gedacht dat de roestkat ook jacht maakte op (klein) pluimvee maar onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat dit veel minder vaak gebeurt als mensen denken. De roestkat is juist een ‘vriend’ van mensen aangezien hij veel plaagdieren (zoals ratten en muizen) doodt.
IUCN Rode Lijst: Near threatened (bijna bedreigd). De totale populatie wordt geschat op minder dan 10.000 dieren maar er is nooit echt onderzoek naar gedaan.
De roestkat staat op CITES Appendix I. Dit betekent dat handel in deze diersoort is niet toegestaan (slechts in zeer uitzonderlijke gevallen). De roestkatten in Sri-Lanka en Nepal staan op CITES Appendix II; hierdoor is handel in het dier in deze landen wel (gereguleerd) toegestaan.
Schattingen gaan uit van minder dan 10.000 roestkatten. De belangrijkste bedreigingen zijn;
De roestkat fokt slecht in gevangenschap. Er zijn maar een paar dierenparken wereldwijd die roestkatten in hun collectie hebben.
Er worden op dit moment drie ondersoorten roestkatten erkend. Klik hier voor een overzicht.
Wil je een spreekbeurt over de roestkat houden?
Klik hier voor ons spreekbeurtmateriaal dat je direct kunt downloaden.
Op YouTube zijn diverse filmpjes van de roestkat te vinden, zoals deze.
De wilde katachtigen staan op punt van uitsterven. Dat mogen we niet laten gebeuren. We willen immers een wereld waar generaties na ons nog kunnen genieten van deze prachtige dieren. Help ons en word donateur, adoptieouder of doe een eenmalige gift.
De documentaire ‘lions, bones and bullets’ is nu te zien op YouTube.
Contactgegevens
L.P. Van Mallandstraat 46
4754 AP Stampersgat
Telefoon: 06-4094 7232
E-mail: info@stichtingspots.nl