Hoewel gelukkig niet alle katachtigen worden bedreigd, geldt dit helaas voor veel soorten wel. Enkele soorten zijn zelfs zo ernstig bedreigd dat het onzeker is of deze de komende 50 jaar nog in het wild zullen blijven voorkomen. Tot een aantal jaren terug gold dit ook voor de Spaanse of Iberische lynx. Deze lynx is nog steeds bedreigd maar dankzij de goede fokprogramma’s is hun aantal nu toch rond de 540. Deze lynx behoort samen met de Canadese lynx, Euraziatische lynx en rode lynx tot het geslacht Lynx.
Lynx pardinus.
De Spaanse lynx is ongeveer tweemaal zo groot als een forse huiskat.
Gebied & omgeving:
Hoogte:
Volwassen lynxen verdedigen een territorium van 3-4 km² tegen lynxen van het andere geslacht. Bij veel konijnen zijn territoria kleiner.
Deze lynx leeft alleen en zal andere lynxen uit het leefgebied verjagen. Alleen tijdens de paring en als er jongen zijn, bemoeien zij zich met elkaar. Lynxen zijn spinnende katten en deze lynx houdt zich meer dan 90% van de dag rustig en verschuilt zich in dikke heidebosjes. In het leefgebied van de Spaanse lynx zijn vossen, genetkatten en andere rovers een zeldzaamheid want die worden gezien als voedselconcurent en worden verjaagd of gedood.
De meeste nestplaatsen zijn gevonden aan de voet van oude kurkeiken. De eerste 20 dagen blijven de kittens in het hol en het vrouwtje verplaatst hen wel 3 tot 4 keer in deze periode. Nadat de jongen hun moeter verlaten breekt de meest kwetsbare periode voor hen aan.
Een aantal katachtigen heeft een gespecialiseerde leefwijze, zo ook de Spaanse lynx. Op de grond levend, jaagt deze lynx bijna uitsluitend op het Europese konijn (ruim 80% van alle prooien). Hierdoor is deze lynx wel kwetsbaar. De enorme daling van het aantal konijnen sinds de jaren ’50 heeft daardoor een grote impact gehad op de overlevingskansen van deze lynx (ook nu nog). Al worden ook vossen en verwilderde huiskatten gegrepen (door de mens gezien als een plaag), deze worden zelden gegeten. De Spaanse lynx kan een prooi al op een afstand van 300 m ruiken.
Wijze van jagen:
Het herstel en terugkeer van deze lynx is met name te danken aan de goede fokprogramma’s waarbij de dieren gekozen worden met de beste genetische diversiteit. Ook het min of meer afdwingen van leefgebied heeft aan de welliswaar moeizame weg naar herstel bijgedragen. In 2010 is door studies heel zorgvuldig vastgesteld waar ‘nieuwe’ lynxen uitgezet kunnen worden. Veehouders worden in de arm genomen om hun land in een bepaalde status te onderhouden. De lynx vormt geen bedreiging voor groot vee. De volgende stap in het gehele programma is het realiseren van corridors tussen de verschillende gebieden, zodat er tussen de populaties onderling een goede uitwisseling kan plaatsvinden.
Sinds eind jaren ’80 van de vorige eeuw is hun aantal met 80% afgenomen waarbij meer dan 40 populaties geheel zijn ingestort.
Geen.
Wil je een spreekbeurt over de Spaanse of Iberische lynx houden?
Klik hier voor ons spreekbeurtmateriaal dat je direct kunt downloaden.
De wilde katachtigen staan op punt van uitsterven. Dat mogen we niet laten gebeuren. We willen immers een wereld waar generaties na ons nog kunnen genieten van deze prachtige dieren. Help ons en word donateur, adoptieouder of doe een eenmalige gift.
Dit jaar bestaat SPOTS 20 jaar; op 16 maart 2004 werd SPOTS
Contactgegevens
L.P. Van Mallandstraat 46
4754 AP Stampersgat
Telefoon: 06-4094 7232
E-mail: info@stichtingspots.nl