De Zwartvoetkat is de kleinste in het wild levende kattensoort van het Afrikaanse continent en is met een gewicht van gemiddeld minder dan twee kilo, kleiner dan onze huiskat. Toch is dit zeker geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. De Zwartvoetkat staat bekend om zijn felle karakter en is bovendien zo’n behendige jager dat hij de bijnaam ‘most deadly cat on the planet’ (meest dodelijke kat van de planeet) heeft gekregen. De kat dankt zijn naam aan de zwarte voetzolen.
Felis nigripes.
De Zwartvoetkat is de kleinste wilde katachtige van het Afrikaanse continent en de derde kleinste kat wereldwijd. Het dier weegt gemiddeld minder dan twee kilo met een gemiddelde lengte van 50-63 centimeter. De mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes.
Gebied & omgeving:
Hoogte:
Deze kleine kat heeft een groot territorium:
De Zwartvoetkat is een solitair nachtdier die twee of drie uur na zonsondergang actief wordt. De aard van het dier wordt beschreven als fel. Het mannetje heeft een uitgesproken luide roep voor een kat van dit formaat.
Meestal heeft de Zwartvoetkat elk jaar twee nestjes van twee kittens. De vader is verder niet bij de opvoeding betrokken.
De Zwartvoetkat jaagt vooral in de nacht. Hij heeft een uitstekend nachtzicht. Met name in de beschermende gebieden zoals Nationale parken en reservaten, is deze kat ook bij schemering actief. Afhankelijk van het soort prooi worden er verschillende jachttechnieken toegepast. Bij knaagdieren wacht de Zwartvoetkat voor de ingang van het hol totdat de bewoners naar buiten komen. Vogels worden bij het opstijgen al springend uit de lucht geplukt. Het is gebruikelijk voor de Zwartvoetkat om grotere prooien te vangen en dan later naar het karkas terug te keren.
De Zwartvoetkat is een uitstekende jager en wordt daarom ook wel ‘deadliest cat in the world’ genoemd. Een filmpje van een Zwartvoetkat op jacht is hier te zien. De eetlust van de Zwartvoetkat is buitengewoon. Het zijn zeer succesvolle jagers die gemiddeld elke 50 minuten een gewerveld prooidier vangen. Gedurende één nacht eten ze prooien ter grootte van 1/5e van hun eigen lichaamsgewicht. Als hun vangst te groot is om in één keer op te eten, verstoppen ze die en komen ze uren later terug om verder te gaan met eten.
De Zwartvoetkat is wat voedsel betreft bepaald niet kieskeurig; ze voeden zich met ruim veertig verschillende soorten dieren. Het grootste deel van het voedsel bestaat uit knaagdieren en kleine vogels. Daarnaast eet hij ook grote, zachte insecten, spinnen, schorpioenen, kleine slangen en gekko’s.
De Zwartvoetkat is een met uitsterven bedreigde diersoort. Schattingen gaan uit van minder dan 10.000 volwassen dieren. Het dier is dan ook opgenomen op de IUCN Rode lijst van bedreigde soorten.
IUCN Rode Lijst: Vulnerable (kwetsbaar) en afnemend.
CITES Appendix: I. Dit betekent dat er niet in dit dier gehandeld mag worden.
Hoewel de Zwartvoetkat voor boeren meestal geen bedreiging vormt, wordt de populatie toch bedreigd door roofdierbeheersing en vergiftiging. De Zwartvoetkat kan namelijk terechtkomen in geplaatste vallen of vergiftigd aas eten dat voor andere wilde katten is neergelegd. En omdat de Zwartvoetkat zelf geen holen creëert maar holen gebruikt die door andere dieren zijn gemaakt, vormt ook verdwijning van deze andere dieren een bedreiging voor de Zwartvoetkat.
Daarnaast komt overbegrazing door vee veel voor waardoor het menu van de Zwartvoetkat beperkt wordt. Ook stroperij voor voedsel (bushmeat, van prooidieren of dieren waarvan de Zwartvoetkat holen gebruikt), verkeersongelukken en aanvallen van huisdieren zorgen voor dalingen in de populatieaantallen van de Zwartvoetkat. Als laatste bedreiging is er ook nog de jacht op Zwartvoetkatten door andere roofdieren.
De Black-footed Cat Working Group (BFCWG) zet zich in voor de bescherming van dit dier.
Vooralsnog geen ondersoorten erkend hoewel hier wel discussie over is. Klik hier voor een overzicht.
De mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes.
Wil je een spreekbeurt over de zwartvoetkat houden? Klik hier voor ons spreekbeurtmateriaal dat je direct kunt downloaden.
De wilde katachtigen staan op punt van uitsterven. Dat mogen we niet laten gebeuren. We willen immers een wereld waar generaties na ons nog kunnen genieten van deze prachtige dieren. Help ons en word donateur, adoptieouder of doe een eenmalige gift.
Super nieuws voor leeuwen en het door ons ondersteunde Namibian Lion Trust
Contactgegevens
L.P. Van Mallandstraat 46
4754 AP Stampersgat
Telefoon: 06-4094 7232
E-mail: info@stichtingspots.nl