De pampakat is vernoemt naar de Zuid-Amerikaanse graslanden, de pampa’s, waar deze kat leeft. Op het eerste gezicht lijkt de pampakat veel op de bergkat waaraan deze kat nauw verwant is. De pampakat is echter wat groter en de uitdrukking in het gezicht is heel anders dan bij de bergkat. Het grootste verschil tussen beide katten ligt in het feit dat de pampakat het meest gevarieerde en over het continent verdeelde leefgebied heeft van alle Zuid-Amerikaanse katten. De pampakat behoort samen met de bergkat, Geoffroy’s kat, margay, nachtkat (kodkod), ocelot en de oncilla’s tot het geslacht Leopardus.
Leopardus colocolo.
De pampakat is iets groter dan een grote huiskat en komt voor in een grote verscheidenheid aan kleuren en vachtpatronen. De vacht is dik. Klik op Vachttypen en verspreidingsgebieden voor een compleet overzicht.
Gebied & omgeving:
Hoogte:
Het leefgebied van één pampakat is ca.19,4 km² groot (±3,6 km²).
De pampakat is voornamelijk overdag actief en slechts af en toe in de schemering en ’s nachts. Verder is er niet veel over bekend. Soms kruist de pampakat zich met de noordelijke oncilla (Leopardus tigrinus).
In gevangenschap is de paartijd van april tot juli. Over de voortplanting in het wild is niet veel bekend.
Bijna overal is de pampakat beschermd waarbij de jacht in Argentinië, Bolivia, Chili en Paraguay verboden is en in Peru gereguleerd.
Klik hier voor een overzicht.
Wil je een spreekbeurt over de pampakat houden?
Klik hier voor ons spreekbeurtmateriaal dat je direct kunt downloaden.
De wilde katachtigen staan op punt van uitsterven. Dat mogen we niet laten gebeuren. We willen immers een wereld waar generaties na ons nog kunnen genieten van deze prachtige dieren. Help ons en word donateur, adoptieouder of doe een eenmalige gift.
SPOTS bestaat dit jaar 20 jaar. En gedurende het jaar staan we
Contactgegevens
L.P. Van Mallandstraat 46
4754 AP Stampersgat
Telefoon: 06-4094 7232
E-mail: info@stichtingspots.nl